Home / Uw bedrijf verkopen met meer of minder personeel?

Uw bedrijf verkopen met meer of minder personeel?

Stel, u wilt uw bedrijf over een aantal jaar verkopen. Over twee, drie jaar, misschien nog een paar jaar later. Dan is het nu een goed moment om stil te staan bij de mogelijkheden die Triplet biedt. Want wanneer is uw bedrijf meer waard in de verkoop: met personeel in vaste dienst of met flexibel personeel? Kijkt u eens naar de voorwaarden waaraan u en de nieuwe eigenaar van uw bedrijf moeten voldoen als u vast personeel in dienst heeft. Het antwoord laat zich raden.

Voorwaarden bij verkoop

De overname van een bedrijf is altijd inclusief het personeel. Het uitgangspunt bij de overname is dat er voor uw personeel niets verandert. U mag de arbeidscontracten niet veranderen en geen medewerkers ontslaan. Uw personeel blijft dus recht houden op dezelfde arbeidsvoorwaarden. En u blijft als ‘oude’ werkgever nog een jaar medeverantwoordelijk voor de naleving van de arbeidscontracten. Geldt bij u een cao? Dan blijft die gelden totdat de cao, of de algemeen verbindende verklaring hiervan, afloopt. Daarna mag de nieuwe werkgever de arbeidsvoorwaarden veranderen en bent u hiervoor niet meer aansprakelijk. Kortom, het hebben van personeel heeft nogal wat (financiële) gevolgen bij een overname.

Juridisch werkgever

Vanaf het moment dat u weet dat u uw bedrijf wilt verkopen, dan kunnen nieuwe werknemers bij ons in dienst komen. Wij worden dus de juridische werkgever, terwijl u de feitelijke werkgever bent. U bepaalt de werktijden en u heeft natuurlijk de dagelijkse leiding.

Flexibel personeel

Alle medewerkers die bij Triplet in dienst zijn, heeft u zelf niet in dienst. U kunt deze werknemers flexibel inzetten en als de tijd rijp is, kunt u uw bedrijf beter verkopen. Een bedrijf is nu eenmaal meer waard met flexibel personeel dan met vaste medewerkers. Een nieuwe eigenaar bepaalt graag zelf de regels.

Vanaf het moment dat een nieuwe medewerker bij ons in dienst komt, heeft u bijna zes jaar de tijd voordat die medewerker aan een vast contract toe is. Als u uw bedrijf binnen zes jaar wilt verkopen, is het nu een goed idee om te beginnen met flexibel werkgeven bij Triplet.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij hebben de antwoorden!