Home / Ontwikkelen in werk: Triplet helpt u er graag bij!

Ontwikkelen in werk: Triplet helpt u er graag bij!

Heeft u helemaal de baan of functie die bij u past of denkt u ook wel eens ‘misschien moet ik toch verder kijken’? Om er dan meteen achteraan te denken ‘ja, maar…’ Branchevereniging ABU heeft hier onderzoek naar laten doen. Of eigenlijk naar de vraag of werknemers zich bewust zijn van hun waarde op de arbeidsmarkt. Het resultaat is het rapport ‘De waarde van werk’. Interessant natuurlijk, vinden wij van Triplet, want dit gaat ook over ons als werkgever. Goed nieuws: de meeste Nederlanders zijn tevreden over hun werk. Zowel over de inhoud van hun werkzaamheden, de balans tussen werk en privé, het aantal uren dat zij werken als het soort contract dat zij hebben. En een ruime meerderheid van de mensen met een vast of een flexibel contract ziet de toekomst positief in.

Zekerheden

Tegelijkertijd verandert de arbeidsmarkt snel door technologie, globalisering en robotisering. Als we mee willen groeien met de arbeidsmarkt moeten we ons constant blijven ontwikkelen. En dat, concluderen de onderzoekers, wil of durft niet iedereen. De behoefte aan zekerheden als pensioenopbouw, de verzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om een hypotheek te kunnen krijgen, spelen hierbij een belangrijke rol.

Dat is niet vreemd, want iedereen heeft een bepaalde behoefte aan zekerheid. De een alleen meer dan de ander. Sommige werknemers blijven zitten in een baan of functie terwijl dit niet helemaal de juiste plek voor hen is. Zij maken geen nieuwe stap en ontwikkelen zich niet verder en dat is natuurlijk zonde. Dat kan komen door vragen als ‘Zou ik ooit nog iets anders kunnen leren? Ben ik niet te oud om ergens anders te gaan werken? Hoe moet ik hierover beginnen tegen mijn werkgever?’

Type werknemers

Het onderzoek onderscheidt vijf type werknemers: de loyalen, de carrièregerichten, de maatschappijbewuste ontplooiers, de onafhankelijke creatieven en de werkers om te leven. Loyalen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Carrièregerichten zijn op zoek naar een hoog salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en de vrijheid om snel door te groeien naar een hogere functie. Voor maatschappijbewuste ontplooiers is het belangrijk dat ze een baan hebben die ertoe doet. De onafhankelijke creatieven gaat het om vrijheid, afwisseling in werkzaamheden en geen hiërarchie. En de werkers om te leven willen niet te veel tijd en energie stoppen in hun baan. Bij deze verschillende type werknemers horen natuurlijk verschillende manieren waarop werkgevers hen kunnen inspireren en stimuleren tot ontwikkeling. De een heeft sturing nodig, de ander juist meer vrijheid.

ontwikkelen en groeien TripletIn de NRC zegt ABU-directeur Jurrien Koops over het onderzoek: “Om beweging op de arbeidsmarkt te krijgen, zou het goed zijn om bepaalde zekerheden los te koppelen van contractvorm of werkgever, zodat werknemers makkelijker in beweging komen.” Hij roept het nieuwe kabinet op om met een visie op de arbeidsmarkt te komen. Wij zijn benieuwd.

Heeft u vragen over uw loopbaanontwikkeling en de mogelijkheden? Triplet beantwoordt ze graag.

Het hele onderzoek is hier te lezen.